Cigánypecsenye rösztivel


HOZZÁVALÓK:

A húshoz

  • 2 ek mustár
  • 4 ek napraforgó olaj
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 40 dkg sertéstarja (4 szelet)
  • 30 dkg füstölt szalonna (4 szelet)
A rösztihez
  • 50 dkg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 3 dl napraforgó olaj

ELKÉSZÍTÉS:

A húshoz

A páchoz egy tálkában elkeverjük a mustárt, az olajat, a fűszerpaprikát, a reszelt fokhagymát. Sóval-borssal ízesítjük. A megtisztított tarjaszeletek széleit picit bevagdossuk, így nem fog sütésnél összeugrani a hús. Egy ecset segítségével a szeletek mindkét oldalát megkenjük a páccal, majd egy dobozba tesszük, és a hűtőben pihentetjük minimum egy óráig. Közben elkészíthetjük a rösztit és a szalonnát. A szalonnát fél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd kb. 1 cm szélességben vágjuk be a szeleteket. Egy forró serpenyőben mindkét oldalát süssük néhány percig, majd tegyük félre. A szalonnából kisült zsíron süssük meg a tarjaszeletek mindkét oldalát. (Oldalanként néhány perc elegendő.) Végül a kakastaréj formájú szalonnák végeit mártsuk fűszerpaprikába, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A rösztihez

A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd jól kinyomkodjuk. Egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a petrezselymet, a lisztet, a tojásokat, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, végül jól elkeverjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd egy evőkanál segítségével kis halmokat adagolunk a serpenyőbe. A kanál púpos oldalával lenyomkodjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Eredeti recept és fotó: Nosalty