Hozzávalók
A húshoz
- 100 dkg csirkemell filé
- 150 g tejföl
- 2 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 20 dkg finomliszt
A sütéshez
- 3 dl napraforgó olaj
A körethez
- 1 kg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg margarin
- 10 dkg füstölt sajt
- só ízlés szerint
- 150 g tejföl
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A húshoz
Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, és alaposan beleforgatjuk a pácba.
Lefedjük, és egy napra hűtőbe tesszük.
Másnap a köretet készítjük el először, amihez a krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
Egy jénait kikenünk margarinnal, és a kihűlt krumpli harmadát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Megsózzuk, beterítjük vékonyra szelt hagymával, ráreszeljük a sajt felét, és margarindarabkákat is teszünk rá. (Én azt is reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn.) Ezt végigcsináljuk a krumpli második harmadával is, majd az utolsó adag krumpit már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Amíg a köret a sütőben van, a húsokat a pácból kiemeljük, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.
Tálaláskor olvaszthatunk rá füstölt sajtot, de ez el is maradhat.
Sütés hőfoka: 180 °C; Sütés ideje: 40 perc
Eredeti recept és fotó: Nosalty