Fotó: Street Kitchen |
- 170 ml tej
- 50 g élesztő
- 20 g cukor
- 600 g liszt
- 140 g natúr joghurt
- 1 tk só
- 2 db tojás + 1 db a kenéshez
- 180 g vaj
- 400 g füstölt sajt
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és félrerakjuk. Egy nagyobb üstbe mérjük a lisztet, a joghurtot, a sót és 2 db tojást, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és alaposan összekeverjük a tésztát. Egy fóliát rakunk a tetejére, és 50 percre hűtőbe rakjuk.
A pihentetés után a tésztát kissé átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk, gombóccá formázzuk, és kör alakúra nyújtjuk. A vajat 7 részre osztjuk, majd a tésztakorongokat egymásra rétegezzük úgy, hogy mindegyik réteg közé kenünk 1-1 adag vajat. Az egymásra rétegezett tésztát olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire tudjuk, majd átlósan 12 részre vágjuk.
A sajtból kb. 60 g-ot félrerakunk, a többit hosszában 12-felé vágjuk. A sajthasábokat a 12 háromszög szélesebb végeire rakjuk, majd haladva feltekerjük, és 3-4 ujjnyi távolságra, sütőpapíros tepsire rakjuk őket.
Letakarva, 30 percig kelesztjük a kifliket, majd lekenjük tojással, megszórjuk a maradék, nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal, és 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük őket.
- Előkészítés: 110 perc
- Sütés: kb. 30 perc
- Összesen: kb. 140 perc
(Via Street Kitchen)