Fotó: Vidék íze |
- só
- bazsalikom
- kakukkfű
- 3-4 babérlevél
- 1 szál kolbász
- savanyú káposzta
- 1 zellergumó
- 1 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 4-5 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágva lepirítjuk egy serpenyőben, ráfonnyasztjuk a hagymát, majd ezen az alapon majdnem puhára pároljuk az aprított zöldségeket. Párhuzamosan feltesszük a vizet a fűszerekkel forrni. Kakukkfüvet és bazsalikomot kicsit többet teszünk bele, mint azt józan ésszel tennénk. (Egy-egy púpozott evőkanál is mehet).
A forró vízbe annyi gyengén kiöblített káposztát teszünk, amit elvárunk a leves sűrűségétol, mondjuk négy kinyomkodott maréknyit. Az öblítésnél gondoljunk arra, mennyi káposztalevet akarunk átengedni a levesbe.
A közben megpárolódott zöldségeket a serpenyőből átrakjuk a levesbe. Vékony karikára vágjuk a kolbászt. A serpenyő alját befedjük a kolbászkarikákkal, egyszer átforgatjuk, és azok is mennek a levesbe. Átrakásnál ügyeljünk, hogy mennyi kolbászzsírt látnánk szívesen a kész levesben: csak színt adjon, vagy erőt is.
Ha minden találkozott a fazékban, összerottyantjuk; ha a káposzta megpuhult, tejföllel, rászórt kis kakukkfűvel tálaljuk.
(Via Vidék íze)