Fotó: Street Kitchen |
- 150 g füstölt hús (tarja/húsos szalonna/karaj)
- 25 g füstölt zsírszalonna
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 1 fej kisebb lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g száraz lencse
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 tk pirospaprika
- 1 mk füstölt pirospaprika
- 2 tk őrölt kömény
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- só, bors
- 1 ½ l víz
Elkészítés
A lencsét 2 liter vízben félpuhára főzzük és a levét is megtartjuk. Egy nagy lábasban az apróra vágott zsírszalonnát üvegesre pirítjuk és rádobjuk a felkockázott füstölt húst is. 2 perc pirítás után mehet rá a felszeletelt répa és zeller is. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá az apróra vágott hagyma és fokhagyma. Megint 2 perc után rárakjuk a sűrített paradicsomot, amit elkeverünk és ezt is kicsit lepirítjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel, alaposan összeforgatjuk és beleöntjük a lencsét plusz a 1,5 liter vizet. Felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse teljesen el nem készül. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
(Via Street Kitchen)