Füstölt szalonnás lencseleves

Fotó: Street Kitchen
Hozzávalók

  • 150 g füstölt hús (tarja/húsos szalonna/karaj)
  • 25 g füstölt zsírszalonna
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál zellerszár
  • 1 fej kisebb lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g száraz lencse
  • 2 tk sűrített paradicsom
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 mk füstölt pirospaprika
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • só, bors
  • 1 ½ l víz

Elkészítés

A lencsét 2 liter vízben félpuhára főzzük és a levét is megtartjuk. Egy nagy lábasban az apróra vágott zsírszalonnát üvegesre pirítjuk és rádobjuk a felkockázott füstölt húst is. 2 perc pirítás után mehet rá a felszeletelt répa és zeller is. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá az apróra vágott hagyma és fokhagyma. Megint 2 perc után rárakjuk a sűrített paradicsomot, amit elkeverünk és ezt is kicsit lepirítjuk.

Megszórjuk a fűszerekkel, alaposan összeforgatjuk és beleöntjük a lencsét plusz a 1,5 liter vizet. Felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse teljesen el nem készül. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

(Via Street Kitchen)