Lencsefőzelék

Hozzávalók

  • 500 g lencse
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 púpozott ek cukor
  • 100 ml olaj
  • 1 ½ l füstölt alaplé
  • 1 púpozott tk pirospaprika
  • 3 - 4 db babérlevél
  • 1 púpozott ek mustár
  • 4 ek tejföl
  • 2 ek liszt
  • 100 ml víz

Elkészítés

A lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.

Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.

Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!

Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk

(Via Street Kitchen)