Fotó: Vidék íze |
- 6-8 közepes burgonya
- 3 kisebb sárgarépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 1 kis friss csokor tárkony
- 1-2 evőkanál tárkonyecet
- zsiradék
- 1.5 evőkanál finomliszt
- 3 dl tejföl
- só
- bors
- őrölt paprika
Elkészítés:
Meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. Kevés zsiradékon elkezdjük együtt dinsztelni. Közben meghámozzuk a krumplit, centis kockákra vágjuk, rádobjuk a párolódó hagymákra. Kis idő múlva rádobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát is, és együtt puhítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne egy jó evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Felhúzzuk körülbelül egy liter vízzel. Visszatesszük a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább.
Ha már majdnem puhák a zöldségek, a lisztet kikavarjuk egy kis hideg vízzel, majd összevegyítjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Hozzászórjuk az összevágott tárkonyt, és pár percig forraljuk együtt. Végül ízlés szerint savanyítjuk tárkonyecettel.
(Via Vidék íze)