Hozzávalók:
A galuskához:
- 400 g liszt
- 2 db tojás
- 200 ml víz
- só
- 2 ek olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek vaj
A gombapaprikáshoz:
- 500 g gomba vegyesen (friss barna csiperke- és laskagomba és fagyasztott vargánya felengedve)
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 1 db TV paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml víz
- 1 db paradicsom
- 1 tk fűszerpaprika
- só, bors
- 1 nagy csipet őrölt kömény
- 1 nagy csipet morzsolt majoranna
- 1 tk keményítő
- 1 nagy ek tejföl
Elkészítés:
A felengedett vargányát felszeleteljük és forró száraz serpenyőben, só nélkül jó erősen lepirítjuk és félretesszük. Ezt megismételjük a nagyobb darabokban hagyott laskagombával és a felezett csiperkével is. A finomra vágott hagymát egy kevés olajon dinsztelni kezdjük majd rádobjuk az apró kockára vágott TV paprikát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel és párolni kezdjük. Ezután hozzádobjuk a héjától megfosztott apróra vágott paradicsom is. Hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprika, őrölt köményt, majoranna, só, bors. Több részletben összesen kb. fél liternyi víz hozzáadásával mindent jó puhára párolunk. A végén belekeverjük az előzőleg lepirított gombákat is.
A keményítőt elkeverjük 1 dl hideg vízzel és besűrítjük vele a gombapaprikást. Végezetül egy nagy evőkanálnyi tejfölt dobunk bele, átkeverjük és kész is.
A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze. Egy kis hagymát apróra vágunk és kevés olajon egy serpenyőben pirítani kezdjük. Dobunk mellé egy darab vajatis. Amikor már aranyszínű, rányomatjuk a galuskát és az egészet összeforgatva jó alaposan lepirítjuk.
A gombapaprikást a lepirított hagymás galuskával tálaljuk.
(Via Street Kitchen)