Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók

  • 600 g gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g fehérrépa
  • 2 ek olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 csapott tk keményítő
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 csipet szárított zsálya (elhagyható)
  • 1 db babérlevél (elhagyható)
  • a galuskához
  • 1 db tojás
  • 60 - 70 g liszt

Elkészítés:

Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet szórunk a levesbe, levesszük a tűzről, és pár perc pihentetés után tálaljuk is.

Fotó: Puskás Nóri/Street Kitchen