Hozzávalók
- 600 g gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 200 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- 2 ek olaj
- 2 ek tejföl
- 1 csapott tk keményítő
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipet szárított zsálya (elhagyható)
- 1 db babérlevél (elhagyható)
- a galuskához
- 1 db tojás
- 60 - 70 g liszt
- só
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet szórunk a levesbe, levesszük a tűzről, és pár perc pihentetés után tálaljuk is.
Fotó: Puskás Nóri/Street Kitchen