Hozzávalók
- 1 kb. 35x25 cm nagyságú tepsihez
- 150 g főtt sonka
- 200 g pizza mozzarella
- 20 g parmezán sajt
- paradicsomszósz
- 1 csomag leveles tészta
A tésztához
- 500 g pizzaliszt
- 4 g szárított élesztő
- 50 ml olívaolaj
- 300 ml langyos víz
- 15 g só
A paradicsomszószhoz
- 400 g hámozott paradicsom konzerv
- 2 ek zöld pesztó
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
A lekenéshez
- 1 tojássárgája
- 2 ek tejszín
Elkészítés
A pizza pite tésztájához a hozzávalókat alaposan összekeverjük és jól kidagasztjuk, majd lefedjük és 1,5 órán át kelni hagyjuk.
Közben előkészítjük a többi hozzávalót: a sajtot felszeleteljük, a sonkát nagyobb darabokra tépkedjük, a parmezánt lereszeljük és a paradicsomszószhoz a hozzávalókat egy aprítógépben pürésítjük.
Ha megkelt a tészta, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és elegyengetjük úgy, hogy egy picit a széle magasabban legyen. Megkenjük a paradicsomszósz kb. negyedével, rápakoljuk a sonkát, felszeletelt sajtot, reszelt parmezánt majd a maradék paradicsomszószt.
A leveles tésztával az egészet befedjük, lenyomkodjuk a széleinél és egy villával nagyon óvatosan megszurkáljuk a tetejét. Lekenjük a tojás+tejszín keverékével és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Miután picit hűlt, kockákra vágjuk és ehetjük is. Kész a pizza pite!
Fotó és recept: Street Kitchen