Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a testvérét körömvágó ollóval megszurkáló balatonfüredi férfit

A Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától azt az 57 éves balatonfüredi férfit, akinek kóros elmeállapota miatt a beszámítási képessége súlyos fokban korlátozott. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy balatonfüredi lakásban élt testvérével, a későbbi sértettel, továbbá másik testvérével és édesanyjával, a későbbi tanúkkal. Az önálló életvitelre alkalmatlan vádlott kóros személyiségzavarban szenvedett és cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állt. A vádlott és a sértett között a testvéri kapcsolat megromlott, közöttük rendszeresek voltak a veszekedések, a sértett alkoholos állapotban többször tanúsított agresszív magatartást, amelyet a vádlott sérelmesnek talált. A vádlott 2022 áprilisában, a késő esti órákban az otthonában nyugtatót vett be és a szobájába ment, amikor a szomszéd szobában lakó, ittas állapotban lévő testvére a lakás előszobájában a vádlottat szidalmazta, kiabált, amely miatt a vádlott aludni nem tudott. Emiatt a vádlott felháborodott, magához vett egy körömvágó ollót, azzal a szándékkal, hogy a sértettet azzal megszurkálja. A vádlott a szobájából a lakás étkező részébe ment, ahol a sértett tartózkodott, majd a sértett nyakát többször megszúrta. A sértett a konyhában védekezésül egy konyhakést vett magához, majd a szobájába ment, az ágyában lefeküdt, miközben kezében a konyhakést tartotta. A vádlott követte a sértettet, és a körömvágó ollóval az ágyban fekvő, ezért védekezésre korlátozottan képes sértett nyakát és arcát többször megszúrta. A sértett a nyakára irányuló szúrások egy részét karjával részben elhárította, azonban a vádlott a sértett nyakát legalább tízszer megszúrta. A vádlott és a sértett hangosan kiabáltak, amelyet a saját szobájában tartózkodó édesanyjuk meghallott, ezért a sértett szobájába ment, ahol a vádlottnak szúró mozdulatait észlelte, ezért őt az ágytól elhúzta, a szobából kitolta, ezzel a további támadást megakadályozta. A vádlott és a sértett hangos veszekedését még a szomszéd lakásban is hallották, ezért a rendőrséget telefonon értesítették, majd a rendőrségtől telefonon a sértett is segítséget kért. A helyszínre érkező rendőr a sértett erősen, spriccelve vérző szúrt sebét leszorította az ügyeletes orvos és a mentők megérkezéséig, akik a sértettet elsősegélyben részesítették. A szúrások következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és törvényes képviselője, valamint a védő fellebbezést jelentettek be eltérő jogi minősítés megállapítása céljából, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !