Életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a törvényszék a törött sörösüveggel támadó férfit

A Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte azt az 55 éves, erőszakos többszörös visszaeső férfit, aki egy kocsmában több alkalommal is sörösüveggel támadt a sértettre. A bíróság az ítéletében megállapította, hogy a vádlott legkorábban 33 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, valamint kötelezte őt a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott kisebb társasággal (rokonaival) 2019. november 9-én késő este ittas állapotban jelent meg egy csárdában, ahol további alkoholt fogyasztott, majd összeszólalkozott a sértettel, őt egyre hangosabban szidalmazni kezdte, majd megöléssel fenyegette. Ekkor a csárda tulajdonosa felszólította a vádlottat, hogy „Ne legyen balhé!”, azonban a vádlott a pult előtt továbbra is egyre hangosabban és agresszívebben, több percen keresztül kiabált a sértettel, miközben közvetlenül a sértett elé állt és több alkalommal a sértett tarkóját, nyakát és a vállát is megfogta. A sértett a vádlottól részben elfordulva, a csárdában tartózkodó további személyekkel kezdett el beszélgetni, amikor a vádlott egy sörrel töltött sörösüveget megfogott, majd azt hirtelen mozdulattal a feje fölé emelte, és lendületből, olyan erővel ütötte meg a sértettet, hogy az üveg a sértett fején darabokra törött. A vádlott közvetlenül az ütés után ököllel is megütötte a sértett fejét. Ekkor a vádlott egy rokona a további bántalmazás megakadályozása érdekében eltolta a sértettől a vádlottat, aki továbbra is a sértettet próbálta támadni. A vádlottat két rokona kitessékelte a bejárati ajtón át a csárdából, azonban a vádlott pár másodperc múlva visszatért a csárdába. 

A vádlott a csárdában a bejárati ajtóhoz legközelebbi asztalhoz ment, marokra fogta az asztalon lévő egyik sörösüveget, majd a sértett irányába lépett, ekkor azonban rokonai ismét kitolták őt a bejárati ajtón. A vádlott azonban azonnal visszament, folyamatosan, hangosan ordibált, illetve mutogatott a sértett felé, a sértettet megöléssel fenyegette, majd a kezében lévő sörösüveget nagy erővel az asztal széléhez ütötte, amely az üvegnyaktól lefelé szilánkosra törött. A vádlott a kezében lévő, a törésnél éles, illetve a törés két részén is hegyben végződő üvegnyakkal megindult a sértett irányába, majd lendületből, a sértett felsőtestének felső része és nyaka irányába szúrt az üvegnyakkal, a sértett azonban a szúrás elől hátralépett, egyidejűleg a vádlott jobb karját a bal kezével elkapta, ezzel megakadályozta, hogy a szúrás a felsőtestét, illetve a nyakát elérje. A vádlott ekkor a jobb kezét, a benne lévő üvegnyakkal ismét hátra lendítette, majd két alkalommal ismét a sértett felsőteste és nyaka irányába szúrt, a sértett mindkét kezét kinyújtva eltartotta magától a vádlottat, így a szúrások nem érték el. A sértett két kézzel a vádlottat a földre rántotta, aki a sértett irányába szúrt az üvegnyakkal, aki a vádlottat két kézzel a tarkójánál megfogva a földre nyomta. A sértett védekező, elhárító magatartása miatt a szúrások a sértett felsőteste és nyaka helyett a sértett bal alkarját, bal felkarját, valamint a bal vállát érték el. A földön hason fekvő vádlott a sértett támadásával továbbra sem hagyott fel. A sértett a szúrások elhárítása érdekében a vádlottól hátralépett, miközben a sértett segítségére siető tanú a vádlottat megrúgta, illetve egy másik tanú egy székkel a vádlottat fejbe ütötte. A vádlott azonban továbbra sem hagyott fel a támadással, és a földön fekve továbbra is azt ordibálta a sértettnek, hogy „Megöllek!”, valamint az üvegnyakat mindvégig a kezében szorította, ezért a további támadás megakadályozása végett egy tanú a felállni próbáló vádlottat ismét, több alkalommal megrúgta, illetve egy másik tanú a székkel újra fejbe ütötte. Miután a vádlott a földön fekve az üvegnyakat elengedte, a tanúk a vádlott további bántalmazásával felhagytak, majd az egyik rokona a vádlottat a csárdából kivezette és a helyszínről eltávoztak.

A sértett a vádlott bántalmazása következtében nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett.

A vádlottat már korábban is több alkalommal ítélte a bíróság személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, így ún. erőszakos többszörös visszaesőnek minősül. (Az elkövetéskor 52 éves vádlott azt megelőzően már 23 évet töltött büntetés-végrehajtási intézetben.) Az erőszakos visszaesőkkel szemben alkalmazandó büntetés-kiszabási szabályok értelmében a kiszabható büntetés felső határa a kétszeresére emelkedik. Ha a büntetési tétel így felemelt felső határa a húsz évet meghaladná, vagy a törvény szerint a bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, az elkövetővel szemben életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni.

Az emberölés bűntettének „alapesete” 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így – a fenti szabályokra figyelemmel, mivel a kétszeresére emelt büntetési tétel a 20 évet meghaladná – a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztést kellett kiszabni. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében a vádlott nem volt kizárható a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, ezért a bíróságnak 25 és 40 év közötti időkereten belül kellett rendelkeznie annak legkorábbi időpontjáról.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be elsősorban felmentésért, másodsorban pedig eltérő minősítés megállapítása és enyhítés céljából, így a döntés nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !