Eltörte az őrzésében lévő 72 éves férfi lábszárkapocs csontját a körzeti megbízott Veresegyházon

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta azzal a körzeti megbízott rendőrrel szemben, aki az őrzésében lévő férfiba belerúgott.

A katonai büntetőeljárásban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2023. márciusában emelt vádat egy Pest vármegyei körzeti megbízott rendőr ellen, hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa 2023. április 28. napján kihirdetett ítéletével a rendőr zászlóst bűnösnek mondta ki a vád szerinti erőszakos bűncselekményekben, amelyért őt halmazati büntetésül 800.000 forint pénzbüntetésre és 2 év fizetési fokozatban várakozási idő meghosszabbítása katonai mellékbüntetésre ítélte.

A tényállás lényege szerint a rendőr zászlós 2022 júniusában Veresegyházán intézkedett egy 72 éves férfival, aki nem vonult be börtön behívója szerint, így elfogatóparancs volt ellene érvényben. Miután őt előállította a Gödöllői Rendőrkapitányságra, az őrzésében lévő férfiba belerúgott, akinek jobb lábszárkapocs csontja eltörött.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta, mert a bűnüldöző hatóság tagjaként olyan bűntetteket valósított meg a vádlott, amelynek megakadályozása szolgálati kötelezettsége lett volna.

A fellebbviteli ügyészi indítvány kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál azt is, hogy a törvénnyel eddig összeütközésbe nem került rendőr zászlóst előzetesen mentesítse a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, hogy a szolgálatban megtartható legyen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !