Ereszcsatorna cserével csaptak be időseket Vas vármegyében

A Sárvári Járásbíróság társtettesként, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt kettő – külföldön távollévő- román férfit, míg a harmadik szintén -távollévő- román társukat 1 év 4 hónap börtönre ítélte azzal, hogy mindhárom vádlott esetében felfüggesztette a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását.

Az elsőrendű és másodrendű vádlottak 2021. október 26. napján délben – az általuk a bűncselekmény elkövetéséhez használt külföldi forgalmi rendszámú Mercedes Vitoval – megjelentek a sértett sárvári házánál, ahol felajánlották a sértettnek, hogy a régi ereszcsatornáját lecserélik, azonban a sértettel nem közölték a várható munkadíjat és anyagköltséget. A vádlottak – a sértett beleegyezését, jóváhagyását ki sem várva – bementek a ház udvarára, és rögtön nekiláttak a – cserére még nem szoruló – meglévő ereszcsatorna eltávolításának, és ezt követően pedig – ismeretlenül maradt harmadik társukkal együtt – egy óra leforgása alatt lecserélték a sértett házának ereszcsatornáját. A munkáért, és az anyagköltségért 800.000 forintot kértek a sértettől, aki a nála lévő készpénzből 400.000 forintot kifizetett a vádlottaknak, további 400.000 forintot pedig úgy fizetett meg a vádlottaknak, hogy őt a vádlottak egy sárvári bankautomatához vitték kocsival, ahol a sértett a fennmaradó összeget levette az automatából és azt a vádlottaknak átadta, akik a sértettet hazavitték, majd ismeretlen helyre távoztak. A vádlottak a bádogozási munkát, mint építőipari-kivitelezési tevékenységet, az ahhoz szükséges képesítés és magyarországi bejelentés nélkül végezték, melyet a sértettel nem közöltek. A vádlottak által elvégzett – több helyen szakszerűtlen – munka tényleges értéke meg sem közelítette az általuk a sértettől elkért pénzösszeget, az valójában 257.388 forintot képviselt, azonban a vádlottak a sértettet a hozzáértésük, és az általuk elvégzett munka értéke tekintetében, jogtalan haszonszerzés céljából, tévedésbe ejtették, és a sértettnek a fenti magatartásukkal 542.612 forint – a nyomozás során meg nem térült – kárt okoztak. A sértett gyermekkora óta rokkant, egyéb betegségéből fakadó fogyatékossága miatt korlátozottan volt képes felismerni, és elhárítani a bűncselekményt.

Az elsőrendű, másodrendű, és harmadrendű vádlottak 2022. március 14. napján délután megjelentek a Mercedes Vitoval egy másik sárvári sértett házánál, ahol felajánlották a sértettnek, hogy a régi ereszcsatornáját lecserélik. A sértett eleinte elutasította a vádlottak ajánlatát, azonban a vádlottak bementek az udvarra, és elkezdték felmérni a sértett lakóházának ereszcsatornáit, és győzködték a sértettet, hogy cserélje le azokat. A vádlottak a sértett azon kérdésére, hogy mennyibe kerülne a csatornák cseréje, azt válaszolták, hogy 16.000 forintból el tudják végezni a cserét, azonban nem közölték a sértettel, hogy pontosan az egész munkára, vagy a csatorna méterenkénti egységárára értették ezt az összeget. Végül a sértett beleegyezett abba, hogy a vádlottak lecseréljék a lakóháza udvar felőli részének ereszcsatornáját, neki is álltak a munkának, azonban az egész ereszcsatorna rendszert lecserélték arra hivatkozással, hogy a sarkoknál nem tudják összeforrasztani egymással a régi és az új anyagot, azonban a sértett kérdésére a munkadíjat és az anyagköltséget illetően csak annyit mondtak, hogy az nem fog sokba kerülni, és engedményt is adnak neki. A munkájuk végeztével közölték a sértettel, hogy munkadíjként és anyagköltségként összesen 950.000 forintot kérnek tőle, amelyet a részükre a sértett kifizetett, majd a vádlottak ismeretlen helyre távoztak. A vádlottak által elvégzett – több helyen szakszerűtlen – munka tényleges értéke meg sem közelítette az általuk a sértettől elkért pénzösszeget, az valójában 451.945 forintot képviselt, azonban a vádlottak a sértettet a hozzáértésük, és az általuk elvégzett munka értéke tekintetében, jogtalan haszonszerzés céljából, tévedésbe ejtették, és a sértettnek a fenti magatartásukkal 498.055 forint– a nyomozás során meg nem térült – kárt okoztak. 

A sértett 76 éves, így idős koránál fogva korlátozottan volt képes felismerni, és elhárítani a bűncselekményt. 

A vádlottak az okozott kárt később mindkettő esetben megtérítették.

Az ítéletet az ügyész és a vádlottak védője mindhárom vádlott vonatkozásában tudomásul vette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !