Felfüggesztett börtönre ítélték a védett énekesmadarakat befogó férfit

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság azt a csepeli férfit, aki kertjében legkevesebb huszonkét védett énekesmadarat ejtett foglyul azért, hogy azokat keresztezze egymással - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

Az ítélet szerint a férfi legalább 2019 tavaszától a tavaszi és az őszi vonulási időszakokban madárbefogó hálót feszített ki házának kertjében azért, hogy védett énekesmadarakat ejtsen foglyul. A férfi a befogott madarakat kalitkákban helyezte el, majd azokat a háló közelébe rakta, hogy a fogva tartott madarak a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A férfi az általa befogott és tartott, különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezni akarta egymással.

Tekintettel arra, hogy a férfi tevékenységét többen észlelték és azt a hatóságok felé jelezték is, a természetvédelmi őrök többször is tartottak ellenőrzést az ingatlan területén.

Az ellenőrzések során megtalált, kalitkákba zárt, illetve hálóba akadt védett énekesmadarakat a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték, az azonban nem derült ki, hogy az évek során így befogott többi védett állatnak mi lett a sorsa - ismertették a törvényszéki közleményben.

A férfi által jogellenesen megszerzett és tartott madárfajok pénzben kifejezett együttes értéke több mint félmillió forint volt.

A bíróság a férfit természetkárosítás miatt 1 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélte, ennek végrehajtását azonban 3 év próbaidőre felfüggesztette, és próbaidőre elrendelte a férfi pártfogó felügyeletét. A határozat szerint a férfinak állat- és természetvédelem témakörben tartott csoportos vagy közösségi foglalkozáson is részt kell vennie - tájékoztatott közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !