Háromezer forintért és egy hosszabbítóért támadta meg az idős férfit, az áldozat a kórházban meghalt

Néhány ezer forintot és egy hosszabbítót vitt el a sértett otthonából a vádlott. Előtte a terhelt bántalmazta az idős férfi és olyan súlyos sérüléseket okozott neki, ami miatt kórházba kellett szállítani. Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt a Pest Vármegyei Főügyészség emelt vádat a terhelt ellen, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2023. június 21-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

2021. március 7-én a vádlott megjelent egy mentális betegségekben szenvedő, idős férfi házánál. Miután a házigazda beengedte a lakásba, a terhelt bántalmazni kezdte a sértettet, akinek többször megütötte a fejét. Ennek hatására az idős férfi a földre esett, védekezésre képtelen állapotba került, segítséget nem tudott hívni. Ekkor a vádlott tovább bántalmazta, majd a lakást értéktárgyak eltulajdonítása céljából átkutatta. Mindeközben betört egy ablakot és felfeszített egy ajtót, végül távozott a helyszínről.

Másnap a vádlott visszatért a sértett otthonába, ahonnan nagyjából 3000 forint készpénzt és egy hosszabbítót tulajdonított el. Később az eltulajdonított eszközt megpróbálta eladni, de mivel nem vették meg tőle, ezért egy üzlet bejáratánál hagyta.

2021. március 8-án este a bántalmazott sértettre a sógornője talált rá. Ekkor az asszony mentőt hívott hozzá. Bár a férfi sérüléseit orvosok látták el, 2021. március 23-án egy kórházi felülfertőződés következtében a sértett életét vesztette. A vádlott bántalmazása következtében elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetett oki összefüggés állapítható meg.

A törvényszék a vádirati tényállás lényegi részével egyetértve a terheltet testi sértés bűntettében és rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt – halmazati büntetésül, mint többszörös erőszakos visszaesőt – 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Indoklásában a törvényszék kiemelte, hogy a sértett a kórházba szállítását követően, egy felülfertőződés miatt vesztette életét. Az idős férfi halálát így a bíróság nem írta a vádlott terhére. Ellenkező esetben a törvényszék minősített emberölés bűntette miatt akár életfogytiglani szabadságvesztés büntetést is kiszabhatott volna a férfira.

A döntés ellen az ügyész a büntetés mértékére vonatkozó súlyosítás miatt nyújtott be jogorvoslatot, míg a vádlott és védője teljes körű fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. (Fotó: RTL Híradó)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !