Megleckéztették bűntársukat a budapesti dílerek

Az elsőfokon kiszabott büntetések súlyosítását kérte az ügyészség azon kábítószer kereskedők vonatkozásában, akik az üzletük mellett saját - a tevékenységből önkényesen kiszállt - társukat is megleckéztették.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség 2018. évben emelt vádat hét személy ellen kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt. A Fővárosi Törvényszék 2023 januárjában kihirdetett ítéletével a kábítószert terjesztő banda tagjait 3 és 10 év közötti tartamú szabadságvesztés büntetésekkel sújtotta, míg az egyik „kiugrott” bandatag megleckéztetésben résztvevő további két közreműködőt 2, illetve 1 év és 10 hónap végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint Budapesten 2015 évtől egy büntetett előéletű személyekből álló öt fős banda szerveződött, akik közül egy személy 2016 nyarán „kiszállt az üzletből”, a többiek hozzájárulása nélkül.

2016. augusztus 18-án késő este a volt bandatag egy Budapest XI. kerületi szórakozóhelyen töltötte az idejét, amelyről a bandafőnök tudomást szerzett és társaival egy taxis közreműködésével a bárhoz ment. Egy másik közreműködő a sértettet telefonon a szórakozóhely elé kicsalta, ahol a banda tagjai a várakozó taxiba kényszerítették, majd ütlegelni kezdték.

A sértettet átszállították a banda székhelyére, Kőbányára, ahol egy társasházi épület liftjében újabb verést kapott, amely a bérelt lakásban is folytatódott, bántalmazását videóra is vették. Eközben a sértettet változatos módon megalázták, majd felszólították, hogy adja át az értékeit. Ekkor elvették tőle mobiltelefonját, ékszereit, készpénzét, 120.000 forint értékben.

A leckéztetés végén a volt bűntársukat a taxival a Rákóczi híd budai hídfőjéhez fuvarozták hajnalban, ahol késsel fenyegetve arra kényszerítették, hogy alsónadrágra vetkőzzön, majd a ruháival a helyszínt elhagyták. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi elkövető terhére – így a kábítószer-kereskedelemben részt vett későbbi sértett esetében is – felemelt tartamú végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

Az ügydöntő határozat ellen valamennyi bűntárs és védőik felmentésért, illetve a büntetések enyhítésért éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartása mellett a védelmi perorvoslati kérelmek elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !