Tárgyalás mellőzésével döntött a bíróság annak a párnak az ügyében, akik Facebookon keresztül adtak fel valótlan hirdetéseket.

Tárgyalás mellőzésével döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a párnak az ügyében, akik Facebookon keresztül adtak fel valótlan hirdetéseket.

Az elsőrendű vádlott férfi és élettársa, a másodrendű vádlott mindennapi megélhetésük biztosítása érdekében a Facebook hirdetési felületein kínáltak eladásra különböző termékeket. A vételárat vagy az előleget előre utalással kérték, azonban ezek beérkezését követően nem küldték el a vevőknek a megvett árukat. Sőt, miután a vásárlók érdeklődni kezdtek a csomagok holléte felől elérhetetlenné váltak számukra. A párnak 2020. január 22. és 2020. április 6. között 9 sértett dőlt be. Nekik a vádlottak jellemzően játékkonzolt, ruhákat és gyermekbútort kínáltak eladásra. A férfi 6, míg a nő 3 főt tévesztett meg, minden esetben az elsőrendű vádlott számlájára utaltatva a pénzt. Összesen 314 000 forint kárt okoztak.

Egy másik ügyből kifolyólag a Komlói Járásbíróság az elsőrendű vádlottat 2021-ben 2 év próbára bocsátotta, amely még nem járt le. A bíróság a próbára bocsátást hatályon kívül helyezte, így a férfinek a korábban elkövetett vétsége és a mostani cselekménye miatt is felelnie kellett. 

Az elsőrendű vádlottat a bíróság bűnösnek találta 3 rendbeli csalás bűntettében, amelyben 1 alkalommal bűnsegédként vett részt, valamint 4 rendbeli csalás, 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás és – a 2021-es ítélet szerint – tartási kötelezettség elmulasztásának vétségében. A másodrendű vádlott bűnös csalás bűntettében és 2 rendbeli csalás vétségében. A férfit a bíróság halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A másodrendű vádlott halmazati büntetésül 10 hónap börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását a bíróság 2 év próbaidőre függesztette fel. 

A büntetővégzés jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !