Újabb ukrán hadifoglyok érkezhetnek Magyarországra

Egy ukrán lap szerint az Orosz Ortodox Egyház újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra – vette észre az Index.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a saját értesülései alapján már korábban arról írt, hogy újabb hadifoglyokat adhatnak át az oroszok Magyarországnak, ám konkrétumokat nem közöltek ezzel kapcsolatban. Csütörtökön viszont az RBK-Ukrajina portálnak nyilatkozó ukrán hírszerző azt mondta, az Orosz Ortodox Egyházban jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit, és a hírszerzők úgy tudják, erre augusztus 8. és 11. között kerülhet sor. A látogatás elsődleges célja, hogy a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét megtárgyalják – tette hozzá a hírszerzőtiszt. Az Index összefoglalója szerint azt is mondta, hogy a fogolycseréből az ukrán kormányzatot az előző alkalomhoz hasonlóan most is kihagynák, ami szerinte a genfi egyezmény és a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti.

A Népszava szerint közölte, hogy az Orosz Ortodox Egyház részéről Antonij volokolamszki metropolita tárgyalhat a magyarokkal, aki tavaly június óta a moszkvai patriarchátus külkapcsolataiért felel. Elmondása szerint a magyar félnek egyelőre nincs listája arról, kiket akarnának átvenni az oroszoktól, és emiatt az orosz titkosszolgálat jelenleg is keresi a hadifoglyaik közt azokat, aki kárpátaljai születésűek.

A tervük az, hogy a magyar delegáció érkezéséig egy 10-15 főből álló listát állítsanak össze – tette hozzá. Az ukrán hírszerző szerint a magyarok feltétele az, hogy magyar etnikumú, magyarnyelv-tudással rendelkező személyek legyenek, csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak.