Börtönbüntetés és kiutasítás a büntetése a közel 50 személyt csempésző férfinak

Az Ajkai Járásbíróság 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről azt a 24 éves szír állampolgárt, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. október 6-án a hajnali órákban, a szerb határ magyarországi oldalán, Csongrád-Csanád vármegyében – pontosan meg nem határozható helyen – magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 49, magát szír, afgán, jemeni, török és eritreai állampolgárnak valló személyt vett fel osztrák honosságú tehergépkocsiba azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről Ausztria területére jussanak.

A gépkocsit a kora reggeli órákban a 8-as számú főúton a rendőrség ellenőrzés alá vonta.

A vádlott a csempészett 49 személyt az áruszállításra kialakított tehergépkocsi zárt, világítás nélküli, levegőtlen rakterében, víz és élelem, ülések, biztonsági berendezések és a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása nélkül, szűk helyen bezsúfolva szállította, mely körülmények miatt több csempészett személynél rosszullét, légszomj alakult ki. A szállított személyek közül páran a vezetőfülke mögötti falon dörömbölve próbálták elérni a jármű megállását, melynek a vádlott a közel hét órás utazás tartama alatt csupán egy alkalommal tett eleget, ekkor a jármű hátsó ajtaját legfeljebb egy percre kinyitotta, a levegő azonban a megállást követően is gyorsan elfogyott, így a csempészett személyek egyike a levegőhöz jutás érdekében leszakította a hátsó ajtó peremén lévő szigetelést.

A vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is, így a bíróság az előkészítő ülésen hozta meg a fenti ítéletet, mely jogerőre emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !