Havi 2700 forinttal emeli a Belügyminisztérium a 45 ezer forintos otthonápolási díjat

Ígéretet tett a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium az RTL Híradó beszámolója szerint: 2024 január elsejétől 6 százalékkal emelik az otthonápolási díj alapösszegét. Miután az alaptámogatás jelenleg havi 45 ezer forint, ez összesen 2700 forint pluszt jelent.

Hazánkban több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat, s évek óta próbálják elérni, hogy a kabinet növelje meg az ápolási díj összegét. Hosszas próbálkozással annyit tudtak elérni, hogy a gyermeküket ápolók a minimálbérnek megfelelő összeget kapják meg. Akik viszont nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, azok csak 45 ezer és 82 ezer forint közötti havi bruttó összegre számíthatnak, a beteg állapotától függően - írta a Népszava.

Az ápolási díj megemeléséért civil szervezetek indítottak petíciót, ezt eddig több mint 18 ezren írták alá. Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke az RTL Híradónak azt mondta: „Igenis, nekik is jár, az, hogy minimálbért kapjanak. Legalább. És én még azt is mondom, hogy ott sem szabadna megállni. Addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez egy munka.”

Az aHang civil szervezet egy videót is készített a témában, amelyben az otthonápolás melletti megélhetés nehézségét mutatják be, sokan dolgozni sem tudnak mellette. Az érintettek egyike, Tölgyfaszegi László Attila az édesanyját ápolja otthon. A felvételen elmondta, ő nettó 73 990 forintot kap az államtól havonta. „Nettó 73 990 forint, és ebből képzeli el a magyar állam, hogy énnekem ki kéne fizetnem mindent, meg kéne éljek. Csak a havi gyógyszerköltsége stabilan 30 ezer forint az anyukámnak. És még jön hozzá az enyém” – fogalmazott. „Kvázi 365 napon át 24 órában, ha lefekszem is bármikor, mindig az embernek félig a fülével oda kell figyelni, mert szól, mert éjszaka egyedül nem tud felkelni, fel kell segíteni őt, hogy ki tudjon menni a toalettre. Ha menni kell, menni kell, ha ötször kell menni, ötször kell menni” – mesélte a mindennapok nehézségeit.