Kiderült, hogy a kormány tervez-e lazítani az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancián

A Belügyminisztérium közúti balesetek megelőzése érdekében fontosnak tartja az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia fenntartását. Ezzel ellentétes előterjesztést a kormány nem tárgyalt – válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár az LMP-s Bakos Bernadett azon kérdésére, hogy „az Árpád hídi tragédia után jó ötletnek tartja-e az alkoholfogyasztással szembeni zéró tolerancia megszüntetését?”

A Belügyminisztérium korábban is hírlapi kacsának nevezte, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) viszont megerősítette, hogy foglalkozik az autóvezetés előtti alkoholfogyasztási zéró tolerancia felülvizsgálatával. A dilemma nem újkeletű, ugyanis 2008-ig a törvények 0,8 ezrelékes véralkoholszintig tették lehetővé a vezetést, ezt követően változott a szabályozás oly módon, hogy nincs mérlegelési lehetőség, a rendőrnek a helyszínen el kell vennie a jogosítványt.

A zéró tolerancia felülvizsgálatát leginkább a borászlobbi szereti sürgetni, azt viszont eddig is tudni lehetett, hogy a lazítás legnagyobb ellenzője Pintér Sándor belügyminiszter - írta a Népszava.

Bakos Bernadett Lázár János tárcájának is elküldte kérdését, ahonnan Ágh Péter államtitkártól kapott egy sistergős hangvételű választ azzal, hogy méltatlannak tartja összekeverni a zéró tolerancia kérdését az Árpád hídi balesettel, egyben ízléstelennek és demagógnak minősítette a felvetést.

Ami azonban a kérdés tartalmi részét illeti, az államtitkár azt közölte, hogy zajlik a KRESZ komplex felülvizsgálata. Ágh Péter mindemellett az LMP-s politikus borászlobbira vonatkozó megjegyzését is kritikával illette, mondván, hogy egy demokráciában az érdekképviseleti szervek mindig saját érdekeiket és nem más érdekeit képviselik. (Fotó: Lakatos Péter / MTI)