Megjelent a tanév rendjéről szóló rendelet, hosszabbak lesznek az évközi szünetek

Megjelent a keddi Magyar Közlönyben a kilenc nap múlva kezdődő tanév rendjéről szóló rendelet, vette észre a 444. A jogszabály szövege szinte egy az egyben megegyezik a korábban társadalmi egyeztetésre közzétett változattal, habár számos szakszervezeti javaslat és kérés volt annak módosítására.

A tanév szeptember 1-jén, pénteken kezdődik és június 21-e, péntekig tart. Az egy héttel később kezdődő jövő évi nyár szünetet ellensúlyozza, hogy az évközi szünetek hosszabbak lesznek. Íme a legfontosabb dátumok és tudnivalók:

  • 2023/2024. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek) és utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek).A középiskolák utolsó évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2024. május 3. (péntek), két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2024. május 31. (péntek).
  • Az őszi szünet 9 napos lesz, október 28-án, szombaton kezdődik, a szünet utáni első tanítási nap: november 6., hétfő.
  • A téli szünet 17 napig tart, december 22-én, pénteken kezdődik, a szünet után január 8-án, hétfőn kell először iskolába menni. Az első félév 11 nappal később, január 19-én ér véget.
  • A tavaszi szünet 11 napos: március 28-án, csütörtökön kezdődik, az első tanítási nap április 8-a, hétfő lesz.
  • Az iskola más napokon is adhat szüneteket, de azokat a heti pihenőnapon (vagyis a szombatok egyikén) pótolni kell.
  • Az őszi érettségi időszak október 13-án az írásbeli nemzetiségi nyelvvel, kezdődik, majd október 16-án jön az írásbeli magyar, másnap a matek, és így tovább október 27-ig. A szóbeli érettségiket november 9-13. (emelt szintű) és 20-24. (középszintű) között kell megrendezni, az első turnus tehát az őszi szünet után lesz.
  • A májusi érettségi időszak a május 6-i magyar írásbelivel kezdődik (előtte 3-án lesznek a nemzetiségi érettségik). A szóbeli érettségiket június 5-12. (emelt szintű) és június 17-július 3. (középszintű) között kell megtartani.
  • A középiskolai felvételiket január 20-án kell megírni, az írásbeliről február 9-ig kapnak értesítést a felvételizők, a szóbeliket március 4-20. között tartják, a felvételi eredményét május 2-ig kell megkapniuk a jelentkezőknek. A középiskolai beiratkozások június 26-28-án lesznek.
  • Ha rendkívüli tanítási szünetet kell elrendelni, és az iskola nem tudja pótolni az amiatt kieső napokat a tanév végéig, akkor „indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2024/2025. tanítási évben történő feldolgozásáról”, de évet ezért senkinek nem kell ismételnie.