45 ezer euróval károsított meg egy budapesti pénzváltót a trükkös csaló

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelyben egy férfit jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolt az ügyészség. A terhelt a vádirattal teljes mértékben egyezően elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

A váddal egyező ítéleti tényállás szerint a valutavásárlás ürügyén felkeresett egy valutaváltót, akitől először 20 ezer eurót vásárolt. Másnap a férfi ismét jelentkezett a sértettnél, akitől ezúttal 45 ezer eurót szeretett volna venni. Az üzlet során a vádlott fizetségként elővett egy magyar papírpénzeket – forint bankjegyeket – tartalmazó nejlonzacskót, majd a sértett által borítékban előkészített 45 ezer eurót észrevétlenül kicserélte egy másik, fénymásolt bankjegyeket tartalmazó borítékra. Arra hivatkozva, hogy a nejlonzacskóban nincs elegendő pénz, a terhelt kiment a kocsijához. A férfi ezután már nem ment vissza a valutaváltóhoz, hanem a 45 ezer eurót tartalmazó borítékkal együtt távozott a helyszínről. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 14 millió forint, amely csak a vádlott által nejlonzacskóban hátrahagyott 290 ezer forint erejéig térült meg.

A bíróság a férfi bűnösségének beismerését, valamint a tárgyaláshoz való jogáról történő lemondó nyilatkozatát elfogadta, ezért a felszólalásokat és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre és 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte. 

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe az elítélt feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánását, a jelentős időmúlást és azt, hogy idős édesanyjáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott büntetett előéletét.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, ezért az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !