Elraboltak egy nőt Tapolcán

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája azoknak az 58 és 25 éves, magyar állampolgárságú férfiaknak a letartóztatását, akikkel szemben erőszakkal, élet (illetőleg testi épség) ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel elkövetett emberrablás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a sértett volt élettársa és fia 2023. augusztus 30-án 19 óra körül megjelentek a sértett tapolcai tartózkodási helyén. A gyanúsítottak a sértett akarata ellenére bementek az ingatlanba, ahol az elsőrendű gyanúsított (a sértett volt élettársa) közölte a sértettel, hogy hazaviszik, aminek a sértett nem kívánt eleget tenni, ellenkezett, ezért az elsőrendű gyanúsított a hajánál megragadva a földre rántotta a sértettet, és kihúzta a házból az ingatlan kapujáig, majd a másodrendű gyanúsítottal együtt erőszakkal beültették az általuk használt, 3 ajtós gépjármű hátsó ülésére. Az erőszak alkalmazását a sértett jelenlegi élettársa, a tanú végignézte, azonban segíteni nem tudott, mert az elsőrendű gyanúsított azzal fenyegette, hogy ha beleszól a történtekbe, akkor őt is bántalmazzák. A tanú ekkor a szomszédba szaladt segítségért, ahonnan a segélyhívót értesítette és a bejelentését megtette. Ez idő alatt a gyanúsítottak a gépkocsiban lévő, és onnan kiszállni nem tudó sértettel együtt elhajtottak a helyszínről. 

A sértett a gépkocsiban többször kérte, hogy engedjék el, de a gyanúsítottak a kérésének nem tettek eleget, a sértettet a személyi szabadságától testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel, erőszakkal megfosztották, és a szabadon bocsátását követelés teljesítéstől – egy meghatalmazás aláírásától – tették függővé, miután az elsőrendű gyanúsított többször közölte a sértettel, ha aláír egy ingatlannal kapcsolatos meghatalmazást, akkor 2 nappal később elengedi. 

Tudva azt, hogy a tanú időközben a rendőrséget értesítette, az elsőrendű gyanúsított közölte a sértettel, hogy telefonon tájékoztassa a rendőrséget, önszántából ült be az autóba, ellenkező esetben megöli. A testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetés hatására ennek a sértett eleget tett. 

A sértett személyi szabadságának korlátozása azzal szűnt meg, hogy a gyanúsítottak a sértettel együtt személyesen bementek a rendőrőrsre, azzal a céllal, hogy a bűncselekmény elkövetését leplezzék, és őket a sértett a rendőrök előtt igazolja. A sértett azonban beszámolt a fogvatartásáról az intézkedő rendőröknek. A bűncselkemény elkövetése során a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása miatt, továbbá a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta.

A végzés mindkét gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !