Kiszivárgott, mit kér az Egyesült Államok Ukrajnától a rengeteg pénzért cserébe

Egy több tételből álló konkrét listát kapott az ukrán kormány a Fehér Háztól. Ebben a Biden-adminisztráció kifejti, hogy pontosan milyen reformelvárásokat kell teljesítenie Kijevnek ahhoz, hogy további anyagi forrásokat kapjon nyugati szövetségeseitől – írta a Portfolio az Ukrajinszka Pravda nevű ukrán lap információira hivatkozva.

A Híradó szerint a szóban forgó dokumentumot Mike Pyle, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának egyik alelnöke személyesen vitte el Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek.

Az amerikaiak többek között elvárják az ukrán vezetéstől, hogy hozzanak létre további és korrupció-ellenes hivatalokat, illetve vezessenek be mélyreható reformokat az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés területén. Ezen elvárásokat három kategóriába rendezték, attól függően, hogy milyen „türelmi időt” adnak az egyes reformok végrehajtására. Az intézkedések többségére az ukránok három hónapot kaptak, ám van, amit 3-6 hónapon belül, és olyan is, amit csak 12-18 hónapon belül kell végrehajtaniuk.

A legsürgősebb intézkedések a Portfolio szerint a következők:

  • a Speciális Korrupcióellenes Ügyészség jogkörének megerősítése;
  • a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal jogkörének és létszámának bővítése egyebek mellett lehallgatásra való feljogosítással;
  • az előbbi hivatal vezetőjének független választása;
  • az Igazságszolgáltatási Testület újraindítása;
  • az állami hivatali dolgozók és bírók vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének visszaállítása.

A Portfolio emlékeztetett, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt hónapokban számos korrupcióellenes intézkedést tett, ebbe pedig bele is bukott több katonai vezető, valamint a védelmi miniszter is. Mindezek ellenére a jelek szerint az Egyesült Államok nem elégedett a bevezetett reformokkal, és további lépéseket szeretne. Mindez természetesen nem meglepő annak fényében, hogy az amerikai kormány mind pénzügyi, mind katonai területen messze Ukrajna legnagyobb támogatója, hiszen csak segély formájában eddig 113 milliárd dollár érkezett az országba, ami az egy éves ukrán GDP-nek felel meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !