Rendszerszintű reformokra van szükség a romák diszkriminációja elleni küzdelemben

A csehországi romák továbbra is diszkriminációval szembesülnek életük gyakorlatilag minden területén, ezért rendszerszintű reformokra van szükség a megkülönböztetésük elleni küzdelemben - hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden közzétett jelentésében.

Mijatovic szerint Csehországban a romák jogainak előmozdítása terén eddig nem történt kézzelfogható előrelépés, és a valódi áttöréshez elengedhetetlen az erőfeszítések megduplázása. Üdvözölte, hogy a cseh állam nemrégiben úgy döntött, hogy a kényszersterilizációnak alávetett roma nők kártérítésért folyamodhatnak, de kiemelte, hogy "az orvosi eljárás bizonyítása túlságosan nagy terhet ró az áldozatokra".

A roma gyermekek oktatásával kapcsolatban Mijatovic úgy véli, gyakori az a diszkrimináció, hogy roma diákokat speciális oktatási intézményekben helyeznek el. Véleménye szerint az oktatási rendszernek el kell távolodni a kirekesztő értékelési gyakorlatoktól, és több roma gyermeket kell integrált oktatásba felvenni, személyre szabott képzés biztosítása mellett.

A jelentésben az áll továbbá, hogy a cigányellenesség továbbra is igen elterjedt Csehországban. A biztos aggodalmát fejezte ki a gyakori romaellenes megnyilvánulások miatt, amelyeknek többször közszereplők adtak hangot a médiában.

Mijatovic szerint az ukrán menekültek befogadására tett rendkívüli erőfeszítések ellenére az ukrajnai romák védelemhez és támogatáshoz való egyenlő hozzáférése aggodalomra ad okot. A biztos sürgeti a hatóságokat, hogy biztosítsanak az ukrajnai romáknak ugyanolyan hozzáférését az átmeneti védelemhez, valamint a szolgáltatásokhoz és támogatáshoz, mint többi ukrán menekültnek, és lépjenek fel aktívan a diszkriminatív bánásmóddal szemben. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !