A kisemmizett férfi vagyonáért perel az ügyészség

A vádemelés mellett az elkövetőt polgári bíróság előtt is beperelte a Pest Vármegyei Főügyészség. 16 millió forintot és annak több évi kamatát kell a vádlottnak a sértett részére megfizetnie az ügyészség szerint.

A bűncselekmény elkövetése magával vonja a felelősségre vonást, amelynek eredménye általában az elkövetővel szemben a megérdemelt büntetés kiszabása. A vagyon elleni bűncselekmények áldozatai tekintetében emellett cél az elkövető által megszerzett vagyoni javak visszaszerzése, illetve kártérítés is. A büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezése az ügyészség feladata, viszont a kártérítés érvényesítésének módjáról a sértettnek kell döntenie. A sértett ezt az igényét bejelentheti a büntetőeljárás során, de választásától függően indíthat külön pert is. Élethelyzetéből adódóan azonban nincs mindenkinek arra lehetősége, hogy ezt meg tudja tenni. Vannak olyanok, akik hátrányos szociális körülményeikkel összefüggő ismeretszintjük, jogban való járatlanságuk, mentális vagy fizikai állapotuk miatt nem képesek érvényesíteni jogaikat. Az ilyen helyzetben lévő embereket sem szabad jogvédelem nélkül hagyni, ezért a törvény biztosítja, hogy érdekükben az ügyészség polgári pert indíthasson. Az ügyészség e feladata kevésbé ismert a közvélemény előtt, érdemes ezért tudni, hogy ha a bűncselekmény áldozata saját maga nem képes a jogainak védelmére, az ügyész ezt megteheti helyette.

Egy ilyen ügyben a Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy nő ellen, aki 2019-ben egy mentálisan visszamaradt férfitól kicsalta budapesti lakását. Adásvételi szerződést kötöttek, amellyel a férfi a lakását eladta a vádlottnak. A szerződés szerint a nő az első vételár részből kifizette a férfi tartozásait, majd a fennmaradó második, 16 000 000 forint vételár részletet készpénzben kellett volna megfizetnie. Erre azonban már nem került sor, a nőnek ez már a szerződés megkötésekor sem állt szándékában.

A férfi idős kora, egészségi állapota, anyagi helyzete, jogban való járatlansága okán nem tudott volna maga pert indítani. Ezért az ügyészség keresetet nyújtott be az érdekében a bíróságra, melyben azt kérte, hogy kötelezze a nőt arra, hogy az adásvételi szerződésből eredő fizetési kötelezettségét teljesítse, azaz a fennmaradó 16 000 000 forintot és annak több évi kamatát fizesse ki a sértettnek. Az ügyészi keresetről a bíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !