A legtöbb visszaélést készpénzzel követik el, a kormány mégsem akarja korlátozni a használatát

Nem árulta el a kormány, mi az álláspontja a kártyás fizetésekkel kapcsolatban. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta, hogy nem akarják efelé terelni az embereket. Ugyanakkor a pénzügyminiszter államtitkára néhány hónapja még arról beszélt a Parlamentben, hogy a kormány szeretné visszaszorítani a készpénzhasználatot, mert ezzel követik el a legtöbb visszaélést - derült ki az RTL Híradóból.

A riportból kiderült: sokan vannak, akik, ha lehet, mindent kártyával fizetnek. Szijjártó Péter nem közéjük tartozik. Ez akkor derült ki, amikor videóra vették, ahogy a külügyminiszter cipőt vásárolt 75 ezer forintért, és arra a kérdésre, hogy készpénzzel vagy kártyával szeretne-e fizetni azonnal rávágta: "Készpénz, mindig".

Szijjártó Péter a Mandinernek ezt azzal magyarázta, hogy jobban szereti a készpénzt. A 444 a héten Orbán Viktort is készpénzszámolás közben vette videóra Budapesten, miközben sajtófőnöke szerint magánprogramra érkezett egy 9. kerületi társasházba. Gulyás Gergely miniszter ennek kapcsán arról beszélt, a kormány többi tagja is inkább készpénzpárti.

"Talán többnyire inkább készpénzzel fizetnek. Én is inkább fizetek készpénzzel, mint kártyával, de előfordul a másik is" – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy azért nem tartja jónak a kártyás fizetést, mert azokból teljes személyiségprofilt lehet felállítani egy emberről. Ezért szerinte a kormány nem is próbálja a kártyás fizetés felé tolni a magyarokat. "Külön ember figyeli a kormányzatban, hogy olyan javaslat, ami a készpénzforgalmat visszaszorítja, ne legyen" – tette hozzá a kormány minisztere.

Ugyanakkor Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára április 11-én a Parlamentben egészen mást állított készpénzügyben a kormány szándékairól. "Cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása" – mondta Tállai, aki azt is megmagyarázta, hogy miért: "A legtöbb visszaélés az készpénzben történik. Hiszen a bankszámláról bankszámlára való utalásnak eleve nyoma van, követhető, míg a készpénzben felvett összegek akár szabadon mozoghatnak emberek, vagy vállalkozások, jogi személyek között."

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi stratégiája szerint a kártyás fizetések elterjedése nemcsak az adócsalás és a szürkegazdaság visszaszorításához járulhat hozzá, de a gazdasági növekedéshez is. A jegybank szerint az emberek nyitottak is rá, mert 2022-ben 23 százalékkal nőtt a kártyás vásárlások száma Magyarországon.

A különböző összeesküvéselmélet-hívő csoportokban egyébként egyre divatosabb a készpénzhasználat. Egyes zárt közösségekben rendre előjön, hogy az úgynevezett globalisták így akarják digitális rabszolgává tenni az embereket.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !