A temetői virágbolt eladója koponyát kért egy budapesti halottátvevőtől, amit végül egy harmadik ember autójában foglaltak le a rendőrök

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség egy férfit 2 rendbeli emberi test tiltott felhasználásának bűntettével vádol.

A vádirat szerint a férfi – az első rendű terhelt – egy budapesti temetőben dolgozott halottátvevőként, míg a másodrendű vádlott egy temetői virágbolt eladója volt. A másodrendű vádlott rávette az elsőrendű terheltet, hogy az emberi maradványokhoz való hozzáférési lehetőségét kihasználva szerezzen neki egy emberi koponyát. A férfi a hozzátartozó nélküli, lejárt, megszűnt sírhelyekből kiemelt, közös sírba történő újratemetésre váró emberi csontok közül elvett egy agykoponyát és egy állkapocscsontot, majd átadta azokat a másodrendű vádlottnak. A nő egy ideig a lakóhelyén tárolta az emberi maradványokat, azonban később átadta azokat a harmadrendű terheltnek, akinél a rendőrség egy közúti gépjárműellenőrzés során megtalálta a koponyát. 

Az ügyben a bíróság korábban büntetővégzést hozott, amely a másod- és harmadrendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett, az elsőrendű terhelt azonban nem fogadta el azt és tárgyalás tartását kérte.

Az előkészítő ülésen a vádlott csak részben ismerte be a vádiratban foglaltakat és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A bizonyítási indítványok elhangzását követően a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet nyomban meg is tartott. Ennek során meghallgatta a vádlottat, aki fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait, illetve kérdésekre is válaszolt.

Az eljárás 2023. november 9-én tanúmeghallgatással folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !