Vezetés közben elaludt, súlyos balesetet okozott egy sofőr az M6-os autópályán

A Szekszárdi Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a férfinek az ügyében, akivel szemben az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. 

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott a reggeli órákban az M6-os autópályán Budapest irányából Pécs irányába közlekedett egy tehergépkocsival. A vádlott Szedres közelében vezetés közben elaludt, majd felébredve észlelte, hogy előtte egy személyautó halad, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni, így a személygépjármű hátuljának ütközött. Ennek következtében a személygépjármű a rézsűre sodródott, majd az útárokban fejtetőre borulva nyerte el nyugalmi helyzetét. A személygépjármű sofőrje a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett, a nyaki porckorong eltávolítására és a nyaki csigolyák elmerevítésére tekintettel maradandó fogyatékosságot eredményező sérülés alakult ki. A személygépjármű jobb első ülésén helyet foglaló sértett súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A biztonsági övet a vádlott és a sértettek is használták.

A vádlott az előkészítő beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A járásbíróság a vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság 1 év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 1 év 6 hónap „B” kategóriába tartozó közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 250 000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítette. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, míg az ügyészség három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !