A húsokat egészen sokáig tárolhatjuk a fagyasztóban - írta a Street Kitchen.
A nyers húsokat érdemes mihamarabb, frissen felhasználni, ugyanis hűtőben csak néhány napig bírják:
- Vörös húsok (sertés, marha): 3-5 nap
- Csirke, pulyka: 1-2 nap
- Lazac: 1-2 nap
Hőkezelés után, sülve vagy főve kicsit megnő a szárnyasok és a lazac hűtőben való eltarthatósága. Figyeljünk oda, hogy a vörös húsokat se lehet tovább tárolni, mint a másik kettőt! Ahogy a többi ételt, a húsokat is csak akkor tegyük be a hűtőbe, ha már teljesen kihűltek. (A meleg ételek ugyanis felmelegítik a hűtőt, ami nemcsak nehezen hűl le, de ideális környezetet teremt a különböző baciknak is.)
- Vörös húsok (sertés, marha): 3-4 nap
- Csirke, pulyka: 3-4 nap
- Lazac: 3-4 nap
Mélyhűtés esetén fontos, hogy a húsokat alaposan lezárt csomagolásban fagyasszuk le, és címkézzük, mikor kerültek hűvösre. Ha a nyersen fagyasztás mellett döntünk, még frissen fagyasszunk, ne tároljuk előtte napokig a hűtőben a húsokat. A húsok eltarthatósága mélyhűtőben az alábbiak szerint alakul:
- Vörös húsok (sertés, marha): 9-12 hónap
- Csirke, pulyka: 6-9 hónap
- Lazac: 6-8 hónap
A főtt-sült húsokat maximum fél évig tartsuk a mélyhűtőben:
- Vörös húsok (sertés, marha): 2-6 hónap
- Csirke, pulyka: 2-6 hónap
- Lazac: 2-6 hónap
A darált húsok esetében az eltarthatóság csökken: hűtőben 1-2 napig, mélyhűtőben 3-4 hónapig állnak el.
Felhasználás és fogyasztás előtt azért mindenképp győződjünk meg róla az eltarthatósági időn belül is, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy színe a húsoknak! Csak azt fogyasszuk el, amiben biztosak vagyunk, hogy nem romlott meg időközben.