Mézes-chilis oldalas vele sült zellerrel

Hozzávalók 4 főre

A húshoz

  • 1 kg oldalas darabokban

A mázhoz

  • 2 db piros chilipaprika (nagy)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 ek méz
  • 1 ek fehérborecet
  • 5 ek olaj
  • só, bors

A zellerhez

  • 2 fej zeller (nagyobb)
  • 1 csokor friss zsálya
  • só, bors
  • 1 db citrom
  • 2 ek olaj

Elkészítés

A sült oldalas mázának hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk, majd összeforgatjuk vele a húst. Ha van időnk, akár egy éjszakát is hagyhatjuk állni, de egyből is süthetjük. 

A zellert megtisztítjuk, 6-7 cm-es darabokra/cikkekre vágjuk, összekeverjük az apróra vágott zsályával, sóval, borssal, egy egész citrom reszelt héjával és a felének a levével, illetve az olajjal, majd egy sütőtepsibe tesszük, és rápakoljuk a húst. Nem fogja felvenni az összes mázat, ami megmarad, rákenjük, amikor lekerül róla a fólia. Lefedjük, 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük, majd kivesszük, lekenjük a maradék mázzal, és visszarakjuk még egy fél órára. 

Jó, ha ez az 1 kg hús kisebb darabokban van, mert úgy hamarabb elkészül. Ha nagyobb darabokban van, legalább fél órával tovább kell sütni lefedve. 

Tálaláskor szedjünk a tányérra zöldséget és húst is, majd locsoljuk meg egy kis szafttal. (Fotó és recept: Street Kitchen)