Szűzpecsenye lecsós burgonyával

Hozzávalók 2-3 főre:

A lecsós burgonyához

  • 500 g krumpli
  • 100 ml olaj
  • só, bors
  • 150 g kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 - 5 db paprika
  • 2 - 3 db paradicsom
  • 2 tk pirospaprika

A húshoz

  • 1 db szűzpecsenye
  • só, bors
  • 3 - 4 ek olaj
  • 50 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, és kb. 0,5 cm-es karikára vágjuk. Egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk az olaj felével, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Egy tepsibe helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük. A kívánt eredményt kb. 30-40 perc alatt érjük el. 

A kolbászt kb. 0,5 x 0,5 centis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük. Kiszedjük, és a visszamaradt zsíron üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát. A paradicsomot felkockázzuk, a paprikából pedig, folyamatosan 90 fokban forgatva, háromszögeket vágunk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Addig pároljuk, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe. Miután elkészült a lecsó, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, belekeverjük a korábban lepirított kolbászt, és félretesszük, míg elkészítjük a húst.

A húst lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, majd az olajon körbepirítjuk benne a hús minden oldalát. Ne forgassuk feleslegesen, csak akkor fordítsunk rajta, amikor az éppen sülő oldala már szépen megpirult. Ez oldalanként kb. 1-1 perc. Ne felejtsük el a hús két végét se megpirítani, hogy mindenhol bezárjuk a rostokat. 

Miután körbepirult a hús, egy tepsibe tesszük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és a kívánt készültségi szinttől függően további 9-12 percig sütjük. 

A serpenyőben, amit a pirításhoz használtunk, felolvasztjuk a vajat, beledobjuk a fokhagymát, majd belehelyezzük a húst, és átlocsoljuk az aromatizált vajjal. Kivesszük a serpenyőből – fontos, mert a forró serpenyőben tovább sül a hús, és könnyen kiszáradhat! –, és szeletelés előtt hagyjuk 8-10 percet állni.

Tálaláskor a burgonyát egy tányérra szedjük, felturbózzuk a lecsóval, és megkoronázzuk a felszeletelt hússal. (Szöveg és fotó: Street Kitchen)