Hozzávalók 4 személyre:
A paprikáshoz:
- 50 dkg sertéslapocka
- 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
- 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet borsikafű
- 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
- 4 dl zöldségalaplé
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
A galuskához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg búzadara
- 3 tojás
- 1 teáskanál só
- 3-4 dl víz
Elkészítés:
Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát. Egy lábasban kipirítjuk a két evőkanálnyi zsíron. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pár percig dinszteljük.
Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és ha már ezek is összeestek, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzátesszük a kockákra vágott lapockát és a felszeletelt fokhagymát. Fehéredésig pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral, borsikafűvel, és elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a hús majdnem puha nem lesz.
Beletesszük a megtisztított, ízlés szerint egészben hagyott vagy feldarabolt zöldbabot, és együtt készre főzzük, ha szükséges, kis vizet adhatunk még hozzá. Végül összekeverjük a lisztet és a tejfölt, és behabarjuk vele a zöldbabos ragut.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a darát a három tojással és a sóval. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy galuskatészta-állagú legyen. Bő sós vizet forralunk egy fazékban, beleszaggatjuk a masszát, és pár perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, és vagy egy kis zsiradékkal, vagy egy-két kanálnyi pörköltszafttal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a szemek. (Szöveg és fotó: Vidék Íze)