Zöldbabos székelypaprikás grízes galuskával

Hozzávalók 4 személyre:

A paprikáshoz:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet borsikafű
  • 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

A galuskához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 dl víz

Elkészítés:

Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát. Egy lábasban kipirítjuk a két evőkanálnyi zsíron. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pár percig dinszteljük.

Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és ha már ezek is összeestek, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzátesszük a kockákra vágott lapockát és a felszeletelt fokhagymát. Fehéredésig pirítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral, borsikafűvel, és elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a hús majdnem puha nem lesz.

Beletesszük a megtisztított, ízlés szerint egészben hagyott vagy feldarabolt zöldbabot, és együtt készre főzzük, ha szükséges, kis vizet adhatunk még hozzá. Végül összekeverjük a lisztet és a tejfölt, és behabarjuk vele a zöldbabos ragut.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a darát a három tojással és a sóval. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy galuskatészta-állagú legyen. Bő sós vizet forralunk egy fazékban, beleszaggatjuk a masszát, és pár perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, és vagy egy kis zsiradékkal, vagy egy-két kanálnyi pörköltszafttal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a szemek. (Szöveg és fotó: Vidék Íze)