Borsodi pandúrleves

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 3 evőkanál házi tarhonya
  • 4 nagyobb burgonya
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • negyed cikk zeller
  • negyed cikk karalábé
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 t. v. paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél
  • 1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 evőkanál zsír
  • bors
  • ecet

Elkészítés:

Egy fazékban a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. Ha már átlátszóak a darabok, rátesszük a meghámozott, kicsire vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, paprikát, paradicsomot, és együtt elkezdjük párolni, közben ízesítjük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, még pár percig dinszteljük együtt, végül hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát is, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni.

Ha már félig puhák a zöldségek, beletesszük a levesbe a felkarikázott kolbászt és a tarhonyát is, együtt készre főzzük.

Tejfölös habarást készítünk az egy evőkanál lisztből, kis hideg vízből, két és fél deci tejfölből. Hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, és összefőzzük. Ha kész, kicsi ecettel tesszük pikánsabbá az ízét. (Fotó és recept: Vidék Íze)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !