Kolbászos pogácsa

Hozzávalók 20 személyre:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg füstölt házi kolbász
  • fél dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 1 tojás + a kenéshez

Elkészítés:

Apró kockákra vágjuk a kolbászt (előtte lehúzzuk a héját). A langyos tejbe beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a tejföllel, a krémsajttal, a tojással, a kolbásszal és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromba hajtjuk (közepéig jobbról-balról, majd ketté). Megint kinyújtjuk, és ismét három részre hajtjuk. Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Sütőpapírral kibélelt sütőméretű tepsibe rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd ezeket is kiszaggatjuk. Ha szeretjük a köményt, megszórhatjuk ezzel is a tetejét. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Szöveg és fotó: Vidék Íze)