Méltatlan munkakörülményekre panaszkodnak a Budapestre vezényelt vidéki mentők

Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban, és erről írásban panaszkodott egy érintett dolgozó – számolt be kialakult helyzetről vasárnap az RTL Híradó. Felidézték, a legtöbb beteget a fővárosban és környékén látják el, az országos esetszám közel harmadát, és már vidékről is bármikor felrendelhetnek egységeket.

"Nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket. Nyáron, hőségriadó alatt nincs hideg, télen pedig nincs meleg védőitalunk. Az utazással együtt a vidékiek bizony általában 15-18 órát dolgoznak, és a hazafelé vezető nem egyszer 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy félig leengedett ablakkal mennek az autópályán a hidegben, vagy a rádiót hangosítják fel maximumra, hogy ne aludjanak el" – vázolta a helyzetet a levélíró.

A leírtakat többen is megerősítették a csatornának, egyikük névtelenül azt nyilatkozta: "Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol." Lengyel Tibor, a Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a munka törvénykönyve alapján mindenkinek 45 perc pihenőidő járna, s a szakszervezet szerint is méltatlanok a munkakörülmények - írta a Népszava.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az RTL Híradóval azt közölte, hogy mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is "ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapesti állományba tartozó bajtársaik".

"A vidéki mentőegységek egy-egy budapesti mentőállomáson váltanak. Itt étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat" – fűzte hozzá Győrfi Pál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !