Nyírségi gombócleves csirkével

Hozzávalók 4-6 főre

  • 250 g krumpli
  • 2 ek olvasztott vaj
  • só, bors
  • 5 ek liszt
  • 2 ek búzadara
  • 250 g csiperkegomba
  • 3 ek olaj
  • 300 g csirkemell
  • só, bors
  • 1 fej hagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 0.25 fej zellergumó
  • 1.8 l zöldségalaplé
  • 150 g fagyasztott zöldborsó
  • 150 ml habtejszín
  • ½ db citrom leve és héja
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

A krumplit megmossuk, mikróban maximális fokozaton, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, leszedjük a héját, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Abban az edényben, amiben a levest főzzük, szárazon, magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 mm vastagra vágott gombát. Kiszedjük, kitöröljük az edényt, majd ebben dolgozunk tovább.

Az olajon megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságúra vágott csirkemellet, amit sózunk, borsozunk. Beledobjuk a kis kockákra vágott hagymákat, és üvegesre pároljuk a hússal. Ezután mehet bele a 2-3 cm-es darabokra vágott répa, fehérrépa, zellergumó, majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. 

Addig befejezzük a krumpligombócot: a kihűlt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, alaposan összegyúrjuk, és a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle.

Ha félig megfőttek a zöldségek, mehetnek bele a gombócok, a borsó és a gomba. Addig főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a leves tetejére. Ekkor sűrűn kavargatva beleöntjük a tejszínt, végül citromlével és citromhéjjal, majd apróra vágott petrezselyemmel fejezzük be. (Fotó és szöveg: Street Kitchen)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !