Letartóztatásban a családját zaklató hajléktalan férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 40 éves férfinek, akivel szemben személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottat 2023 karácsonyán szívességi alapon befogadták egy zirci lakásba, ahol a gyanúsított szülei, valamint a 13 éves fia élnek. A gyanúsított fia a nagyszülője gyámsága alatt áll, mivel a gyanúsított alkoholista életmódja miatt a gyermek nevelését nem tudta ellátni.

A fenti időponttól kezdődően, 2023. év vége és 2024. február eleje közötti időben a gyanúsított rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, melytől agresszívé vált, üvöltözött és kötekedett a vele együtt élő hozzátartozóival, továbbá édesanyját több alkalommal fenyegette megöléssel, mely fenyegetések több alkalommal késsel a kezében hangzottak el.

A kiskorú sértett ezen konfliktusok során rendszeresen jelen volt, továbbá a gyanúsított a gyermeket is több alkalommal megfenyegette azzal, hogy kitekeri a nyakát. A sértett a gyanúsított magatartása miatt szorongani kezdett, az iskolában a jegyei romlottak.

A gyanúsított 2024. február 3-án 15 óra körüli időben a lakásban ittas állapotban megjelent, kiabálni kezdett a fiával, aki a nagyanyjával tanult. Az édesanyja rászólt a gyanúsítottra, hogy hagyja abba a kiabálást. A gyanúsított – aki a konyhában tartózkodott - ekkor elvett egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakést, és azt maga előtt tartva kiabálta, hogy „játsszuk le akkor a játszmát”, majd elindult kifelé a konyhából. Az édesanyja a konyhában állt, akihez a gyanúsított késsel a kezében odament, majd őt félretolta. Ekkor az édesapja a gyanúsított elé állt, hogy a gyanúsított ne tudja megszúrni az édesanyját. Ezek folyamán a fia telefonján értesítette a rendőrséget.

A gyanúsított büntetett előéletű; őt a bíróság 2023 júniusában könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ellene jelenleg a Veszprémi Rendőrkapitányság folytat nyomozást garázdaság vétsége miatt. A bíróság a letartóztatást a gyanúsított jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsulásának megakadályozása céljából, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta. 

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az nem vált véglegessé; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !