8 vármegye 21 polgármesteri hivatalában törtek fel páncélszekrényeket, több mint 8,5 millió forint kárt okoztak

A Sárvári Járási Ügyészség három férfival szemben emelt vádat többrendbeli lopás miatt, akik 8 vármegye 21 polgármesteri hivatalában törtek fel páncélszekrényeket, és 41 sértettnek több mint 8,5 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint az ötvenes éveiben lévő egyik vádlott 2023 márciusában elhatározta, hogy országszerte kisebb települések polgármesteri hivatalába fog betörni, a páncélszekrényeket feltöri, és a pénzt ellopja. A férfi a betöréseket 2023 áprilisától fél éven keresztül egyedül követte el, majd megállapodott a barátjával, hogy a kiszemelt településekre elszállítja őt autóval, így nyújt segítséget neki a lopások elkövetésében, és a lopott pénzen megosztoznak.

A bűncselekményekben a megállapodásuk alapján 2023 novemberétől ketten vettek részt, majd 2023 decemberében csatlakozott hozzájuk a betöréseket kitervelő vádlott testvére is, aki szintén kapott a bűnös úton megszerzett pénzből.

A vádlottak ajtók vagy ablakok befeszítésével jutottak be a hivatalokba, a páncélszekrények feltörésénél lángvágót és sarokcsiszolót is használtak. Esetileg a működésbe lépett riasztó miatt a cselekményt abbahagyták.

A három megvádolt férfi az utolsó bűncselekményt Vas vármegyében követte el 2024 januárjában. Őket a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek segítségével fogta el.

A Sárvári Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben – más büntetések mellett – fegyházbüntetés kiszabását is indítványozta.

A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.