11 évnyi átlagjövedelem kell egy 75 négyzetméteres, átlagos árú budapesti lakás megvásárlásához

2023-ban a jövedelmek gyorsabb ütemben nőttek, mint a lakásárak, de még így is 11 évnyi átlagjövedelem kellett tavaly év végén egy 75 négyzetméteres, átlagos árú budapesti lakás megvásárlásához. Ezzel EU-s összevetésben a magyar főváros a legkevésbé megfizethető fővárosok közé tartozik, leginkább azért, mert 2015 óta Magyarországon volt a legmagasabb az ingatlanár-infláció. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2015-ben 100 forintba kerülő ingatlanegységár ma 287 forintért vásárolható meg - írta a hvg.hu.

A magas ingatlanárak jelentős hatással vannak a lakosság fizetőképességére, mivel növelik a lakásvásárláshoz szükséges tőkét és a havi törlesztőrészleteket, így csökkentik a háztartások rendelkezésére álló jövedelmet. Ez különösen érzékenyen érinti a fiatalabb generációkat és az alacsonyabb jövedelmű csoportokat, akik számára a lakásvásárlás egyre nehezebbé válik, és hosszabb időt vehet igénybe a szükséges önrész összegyűjtése.

A magas ingatlanárak emellett növelhetik a bérleti díjakat is, amely tovább terheli a lakhatási költségeket. A megnövekedett lakáskiadások csökkentik a háztartások fogyasztási és megtakarítási lehetőségeit, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a gazdasági növekedést és a pénzügyi stabilitást – olvasható  az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. által közzétett kutatási anyagban.