Átugrott megnézni a beázott tetőt, negyedmillió forint értékű ékszerrel távozott a zalaegerszegi férfi

A Nagyatádi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó zalaegerszegi férfival szemben, aki az anyagi nehézségeit egy benne megbízó idős asszony kifosztásával akarta megoldani.

A vádirat lényege szerint a férfi 2023 június elején nehéz anyagi helyzetbe került, ezért amikor a dél-somogyi községben élő - idős kora és egészségi állapota miatt nehezen mozgó - sértett áthívta magához, hogy megvizsgálja a tetőn lévő beázást, észrevétlenül a lakószobába ment, ahonnan a sértett közel 250 000 forint értékű ékszereit – három arany gyűrűt, egy szett arany nyakláncot medállal, valamint két arany nyakláncot - magához vette.

Néhány nappal később a férfi megint nem tudott ellenállni a kínálkozó alkalomnak, és amikor a bevásárlás házhoz vitele során látta, hogy a sértett rosszullét miatt lefeküdt pihenni, az ékszerek közül újra elvett négy arany gyűrűt, és egy szett arany karláncot, valamint egy arany nyakláncot. A vádlott ezzel közel fél millió forint kárt okozott a sértettnek.

A férfi a zsákmányát egy zálogházban pénzzé tett, ahol írásban valótlan nyilatkozatokat tett arról, hogy az ékszerek az ő tulajdonát képezik. Ezért hamis magánokirat felhasználása miatt is felelnie kell.

A nagyatádi rendőrök eredményes nyomozást folytattak az ügyben, és az ékszereket nagyrészt sikerült felkutatniuk. A meg nem került aranyak értékét a bűncselekmény elkövetését beismerő és megbánó vádlott térítette meg a sértettnek.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen előéletű férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a vádlott pártfogó felügyeletét is rendelje el a próbaidő tartamára.