Haragból rágyújtotta ismerősére a házat egy férfi Komádiban

Az ittas férfi benzint locsolt a bent alvó barátja házára, meggyújtotta, majd távozott – súlyosabban minősülő emberölés kísérletéért kell felelnie.

A vádirat szerint az elkövető 2018-ban költözött Komádiba, ahol megismerkedett a sértettel, akivel barátok lettek és közösen vállaltak alkalmi kőműves munkákat. 2023 márciusában egy munkahelyi félreértés adódott közöttük, amiért összevesztek.

2023. március 9-én este mindkét férfi egy helyi presszóban szórakozott, ahol alkoholt fogyasztottak. A sértett olyan ittas volt, hogy helyszínen lévő édesapja hazaküldte aludni. Az elkövető és a sértett édesapja záróráig maradtak, majd mindketten hazamentek. Az ittas vádlott lefeküdt aludni, de eszébe jutott a korábbi vitájuk, ezért elhatározta, hogy megleckézteti a sértettet.

Felkelt, és a közeli önkiszolgáló benzinkúthoz ment, ahol egy üdítős flakonba közel két liter benzint töltött. Ezután az ismerőse otthonához ment, ahol a látta, hogy a férfi a házban van, mert a külső lakat nem volt az ajtón. A benzint az utcáról rálocsolta az egyik szoba fa zsalugáterére, majd bement az udvarra, ahol a fa bejárati ajtóra is üzemagyagot öntött, majd azt meggyújtotta. Ezután egy közeli élelmiszerboltba ment, ahol ivott egy sört, majd hazament aludni.

A ház lángra kapott, a bent ittasan alvó férfit a kutyája ébresztette fel. A sértett letépte az ajtó elé akasztott, égő plédet, és a lángoló bejárati ajtón keresztül kimenekült a házból, majd az udvaron egy lavórból vizet öntött magára. Közben megérkeztek a katasztrófavédelem munkatársai, akik eloltották a tüzet.

A vádlott ugyan nem kívánta a sértett halálát, de tudta, hogy a fa nyílászárók meggyújtásával az egész ház lángra kaphat, ami a sértett halálát okozhatja, és abba belenyugodott.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő, tettét beismerő férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. Vádiratában mértékes indítványként azt kérte, hogy a Debreceni Törvényszék - beismerése esetén - a vádlottat 9 év fegyházbüntetésre ítélje és 9 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.