Heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Keményen  visszaüthet Magyarországra az orosz energiafüggőség: a Politico szerint heteken belül brutális áremelkedéssel és áramhiánnyal nézhet szembe, miután Ukrajna betiltotta a Lukoil olajtranzitját a Barátság kőolajvezetéken.

Ukrajna szankciókat vezetett be a legnagyobb magánkézben lévő orosz  olajcég, a Lukoil által értékesített kőolaj exportjára, ezzel részben szembehelyezkedve az Európai Unió által Magyarországnak adott kibúvóval. A szankcióval Ukrajna célja az, hogy a Kreml elessen az egyik kulcsfontosságú bevételi forrásától, amelyből a háborút finanszírozza. Magyarország számára azért különösen fájó lépés, mert az állam kőolajszükségletnek nagyjából 70 százalékát továbbra is Oroszország fedezi, ennek felét pedig a Lukoil biztosítja. Magyarország csak idén áprilisban körülbelül 250 millió eurót költött orosz nyersolajra és gázra - írta a Népszava.

Inna Sovsun, az EU-párti ellenzéki Holosz ukrán képviselője az ukrán lépését úgy kommentálta, több mint két éve várnak arra, hogy az EU és a G7 valódi szankciókat vezessen be az orosz olajjal szemben, ehhez képest Oroszország  tavaly is 180 milliárd dollárt keresett az olajexporton. "Valójában abszurd megengedni nekik, hogy ezt a pénzt az olaj ukrán területen történő szállításával szerezzék meg, ha a pénzt azután arra használják fel, hogy megöljenek minket" – jelentette ki. Mindemellett arra is utalt, hogy másodlagos célként a magyar kormány megtörése a szándék. Ezt azzal indokolta, hogy egész eddig szinte minden diplomáciai megoldást kipróbáltak Magyarországgal és nem működött egyik sem, ezért úgy látja, más módszereket keresni.