Kamuprofilokkal csaptak be jóhiszemű adományozókat

A csalás bűntette és más bűncselekmények miatt az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival és egy nővel szemben, akik a Facebookon álprofil létrehozásával csaltak ki pénzt jóhiszeműen jótékonykodó személyektől. 

A vádirat szerint a nagykanizsai elkövetők élettársak voltak, akik 2021. évben egy közösségi oldalon három ál profilt hoztak létre, más személyek fényképeit a közösségi oldalakról letöltve és engedély nélkül felhasználva. A férfi és a nő az ál profilok általuk kitalált tulajdonosát valótlanul nehéz élethelyzetűként mutatták be, akinek a megélhetéséhez, az általa egyedül nevelt gyermekei, unokái eltartásához segítségre van szüksége. Az elkövetők az ál profilokhoz újabb és újabb valótlan állításokat írtak a profil tulajdonosának családi kapcsolatairól, életútjáról és anyagi helyzetéről, ezekkel igazolva, hogy a profil tulajdonosának milyen okból van szüksége pénzügyi támogatásra, melyet a profilok mellett feltüntetett bankszámlára vártak. A férfi és a nő által kitalált valótlan történetek érzelmileg megérintettek több személyt is, akik kisebb-nagyobb pénzösszegeket utaltak át, illetve egy alkalommal használati tárgyakat tartalmazó csomagot küldtek adományként az elkövetőknek.

A férfi és a nő 2021. év januárjától 2022. év februárjáig jogtalan haszonszerzés céllal 28 személyt, az ország minden tájáról, köztük Komárom-Esztergom vármegyéből, ejtett tévedésbe akiknek ezzel összesen közel 480 000 forint kárt okoztak.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetett előéletű férfival és büntetlen előéletű nővel szemben büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, a férfit pénzbüntetésre is ítélje, és fejenként 186000 forint vagyonelkobzást alkalmazzon.