Kevesellték a pénzt, két ukrán férfi erőszakkal vette vissza az eladott autót egy budapesti férfitől (videó)

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádirata alapján elítélte a bíróság azt a három terheltet, akik erőszakkal szerezték vissza - a vételárat nem teljesen kifizető sértettől - az egyikük által eladott gépkocsit. A bíróság ítélete ellen az ügyészség jelentős súlyosításért fellebbezett.

A vádirat lényege szerint egy ukrán származású magyar nő 2021 májusában eladta a kocsiját egy férfinak 2000 euróért. A vevő kifizetett 800 eurót, de a többi kifizetését különböző kifogásokra hivatkozva halogatta. Emiatt a nő azt gondolta, hogy sem a pénzt nem kapja meg, sem a gépkocsit nem kapja vissza. Minderről beszélt két ukrán barátjának.

A nő 2021. június 4-én, délután, éppen a barátaival autózott a IX. kerületben, amikor meglátta a vevőt, akit barátai tanácsára követett, Amikor forgalmi okok miatt le kellett maradnia, megkérte barátait, hogy állítsák meg - akár erőszakkal is - a járművet. A két férfi a piros lámpánál álló autóból kirángatták a vevőt kiskorú fiát. A nő odafutott a kocsihoz és beült a – fia menekülése miatt – kiszálló vevő helyére. A kocsiba visszahajoló sértettet a nő és az egyik férfi a kocsiból ellökték. A férfi a sértett felé ütött, ezután elhajtottak a gépkocsival. A vevő utánuk futott, megpróbálta visszaszerezni az autót, azonban az egyik férfi fenyegető fellépése miatt ettől elállt.

A vádnak része még az is, hogy az egyik ukrán férfi az ellene alkalmazott – vármegyére kiterjedő – bűnügyi felügyeletből megszökött.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a nőt 2 év - 5 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre, társait 3 év 6 hónap, illetve 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint kiutasításra ítélte.

Az ügyészség súlyosításért fellebbezett. A másodfokú ügyészségként eljáró Fővárosi Főügyészség a fellebbezést mindhárom vádlott terhére fenntartotta és azt indítványozza, hogy a Fővárosi Törvényszék a nőt is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, valamint mellékbüntetésként közügyektől eltiltást is szabjon ki, férfi társai esetében pedig emelje meg a kiszabott büntetés és a kiutasítás tartamát.