Kezdenek a magyar vitorlázók, Érdi Mária éremesélyes

Egyértelműen az egyik éremesélyesként indul a párizsi olimpia vitorlázó ILCA (korábban Laser) hajóosztályában Érdi Mária, és a másik magyar induló, Vadnai Jonatán is az élcsoportban végezhet.

A tavaly sporttörténelmi világbajnoki címet nyert 26 éves Érdi Európa-bajnokként is várhatja a rajtot Marseille-ben. Az borítékolható, hogy korábbi két olimpiai szereplésénél  - Rió 14., Tokió 13. hely - jobb eredményt fog elérni, és feltehetőleg ott lesz az augusztus 6-án sorra kerülő éremfutamban.

Erre a szintén 26 esztendős Vadnai Jonatánnak is jó esélye van, az utóbbi években folyamatosan a legjobbak között vitorlázott, idén pedig Európa-bajnoki ezüstéremmel tette le a névjegyét.

A két hajóst szövetségi kapitányként - a dél-afrikai Ian Ainslie-vel együtt - Berecz Zsombor segíti, aki a Finndingiben szerzett tokiói ezüsttel a magyar vitorlázás legjobb eredményét érte el. Rajta kívül még egy ötkarikás érem született a sportágban, a Detre testvérek az 1980-as moszkvai játékokon állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Az olimpián - a nemzetközi szövetség felkérése alapján - magyar versenybíró is közreműködik Böröcz Bence személyében. A szakember éppen az ILCA osztályok versenyein lesz az egyik vezető versenybíró.

A párizsi olimpia vitorlás versenyeit csütörtöktől a francia fővárostól csaknem 700 kilométeres távolságra, a Földközi-tengeren, a Marseille-i öbölben rendezik, tíz hajóosztályban hirdetnek győztest. (MTI/Fotó: Kovács Tamás)