Megkárosította gondozottjait a volt intézményvezető Veszprém vármegyében

Jelentős kárt okozó csalás és közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség egy szociális szolgáltató intézmény volt vezetőjét, akivel együtt a csalásban résztvevő férje is a vádlottak padjára kerül.

A vádirat szerint a pszichiátriai beteg sértett 2021 decemberében, a kórházi ellátását követően került haza a Balaton-parti településen lévő otthonába. Ekkor ismerte meg a 48 éves vádlottat, aki a környék szociális szolgáltató intézményének vezetőjeként együttműködési megállapodást kötött vele. A nő ebédet vitt a sértettnek, aki megbízott benne, beszámolt az egészségi állapotáról és a vagyoni helyzetéről. A vádlott a férjével együtt elhatározta, hogy megszerzi a sértett ingatlanát.

A nő elhitette a sértettel, hogy adósságai miatt ki fogják lakoltatni és felajánlotta segítségét a tartozások rendezéséhez. A sértett kölcsönre számított, azt hitte, hogy hitelszerződést köt, miközben a házaspár 2022 januárjában ügyvéd előtt egy csereszerződést íratott vele alá. Eszerint a sértett az ingatlanát a férj orosházi ingatlanának fél tulajdoni illetőségére cserélte. A szerződésben a sértett ingatlanának értékét 28,3 millió forint helyett 15 millió forintban, míg az orosházi ingatlan értékét – melyen lakható épület sem állt – a valós ár több mint duplájaként, 7,5 millió forintban határozták meg, azzal, hogy a  7,5 milliós értékkülönbözetet a férj a szerződéskötés napján a sértettnek készpénzben megfizette, miközben ez nem történt meg.

A vádlottak 25 millió forint kárt okoztak a sértettnek, aki az állapota miatt nem látta át a megkötött szerződés lényegét.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, emellett indítványozta, hogy a nőt tiltsa el minden, a szociális ellátással összefüggő foglalkozás gyakorlásától.

A vádirat benyújtását követően a nőt egy másik idős, pszichiátriai beteg sérelmére 2022-ben elkövetett 3,5 millió forintos csalás, közfeladati helyzettel visszaélés bűntette és lopás miatt is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A Veszprémi Járási Ügyészség a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében indítványozta a letartóztatását, amelynek a nyomozási bíró helyt adott és a kényszerintézkedést egy hónapra elrendelte. A döntés ellen a gyanúsított és a védője fellebbezett, ezért az nem végleges.