Megölte mozgáskorlátozott élettársát egy férfi Mosonmagyaróváron

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki együttélésük ideje alatt többször bántalmazta mozgáskorlátozott élettársát, majd 2023 tavaszán egy konyhakéssel megölte.

A vádirati tényállás szerint a jelenleg 68 éves férfi korábban hajléktalanszállón lakott, de miután megismerkedett a sértettel, hamarosan összeköltöztek. Először a sértett mosonmagyaróvári házában, majd 2022 nyarától egy mosonmagyaróvári bérlakásban laktak. A sértett évtizedek óta járáskorlátozott volt, bizonyos időszakokban kerekesszéket, mankót használt a közlekedéshez.

Az életközösségük alatt rendszeresen előfordult, hogy a férfi bántalmazta, felpofozta, haját tépte a sértettnek, aminek következtében a sértett többször szállodába menekült vagy a lakóház folyosóján töltötte az éjszakát. A veszekedéseket, bántalmazásokat a szomszédok is hallották, értesítették is a rendőrséget. A rendőrség 2023 májusában kapcsolatba lépett a sértettel, tájékoztatta őt a jogairól, aki azonban gondolkodási időt kért.

Másnap este a férfi egy veszekedést követően kiment a konyhába egy késért, és azzal az ágy szélén ülő sértettet mellkasának jobb oldalán is és bal oldalán megszúrta. A szúrások következtében a sértett a padlóra esett és azonnal meghalt.

A férfi a következő reggelen önként jelentkezett a rendőrségen.

Az ügyészség a férfit a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és kapcsolati erőszak bűntettével vádolta meg. Vele szemben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség mértékes indítványa a bűncselekmények beismerése esetére – egyebek mellett – 15 év szabadságvesztés.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni.